Basic Nutrition
BASIC DATA
course listing
A - main register
course code
KTO0310
course title in Estonian
Toitumisõpetus
course title in English
Basic Nutrition
course volume CP
-
ECTS credits
6.00
to be declared
yes
fully online course
not
assessment form
Examination
teaching semester
spring
language of instruction
Estonian
English
The course is a prerequisite
Dietary Surveys (LKT0170)
Dietary Surveys and Basics of Nutrition Counselling (LKT0270)
Study programmes that contain the course
code of the study programme version
course compulsory
LAAB17/25
no
LATB22/25
yes
Structural units teaching the course
LK - Department of Chemistry and Biotechnology
Course description link
Timetable link
View the timetable
Version:
VERSION SPECIFIC DATA
course aims in Estonian
Õppeaine eesmärk on:
- õpetada iseseisvalt valima ja kasutama meetodeid ning vahendeid toidualase informatsiooni kogumiseks ning seda analüüsima ja kriitiliselt ning loovalt tõlgendama;
- õpetada praktiliselt kasutama toitumisalaseid arvutusmeetodeid toitumisülesannete lahendamiseks;
- anda teadmised toitumise ja ainevahetusega tihedamalt seotud elundkondadest, makro- ja mikrotoitainetest, riiklikest toitumis- ja liikumissoovitustest ning toitumisega seotud peamistest seisunditest-probleemidest.

course aims in English
The aim of this course is to:
- teach to independently choose and use methods and tools for collecting food-related information and to analyze and interpret it critically and creatively;
- teach to practically use nutritional calculation methods to solve nutritional tasks;
- to provide knowledge of organs more closely related to nutrition and metabolism, macro- and micronutrients, national nutrition and exercise recommendations, and the main conditions-problems related to nutrition.
learning outcomes in the course in Est.
Õppeaine läbinud üliõpilane:
- kasutab korrektseid toitumisalaseid termineid-mõisteid;
- kasutab Nutridata toitumisprogrammi kõiki võimalusi oma 10 päeva toidupäeviku pidamiseks ning ideaalmenüü koostamiseks; analüüsib toidupäevikust saadud tulemusi, kasutades selleks teaduspõhist kirjandust;
- kirjeldab elundkondade toimimist ning seostab nende tegevust toitumise ja ainevahetusega;
- kirjeldab makro- ja mikrotoitainete olulisust organismile ning kasutab toitumise analüüsimisel riiklikke toitumis- ja toidusoovitusi;
- sõnastab toitumisega seotud seisundeid-probleeme ning kirjeldab nende mõju tervisele;
- võrdleb etteantud toiduvalikut ja toitainete saamist toidu- ja toitumissoovitustega, kirjeldab võimalikke toitumisriske ning annab soovitusi toitumise parandamiseks.
learning outcomes in the course in Eng.
After completing this course the student:
- uses correct nutritional terms and concepts;
- keeps a 10-day food diary in the NutriData nutrition program, analyzes the obtained results using scientific literature;
- describes the functioning of organs and relates their activity to nutrition and metabolism;
- describes the importance of macro- and micronutrients for the body and uses national nutrition and food recommendations when analyzing nutrition;
- formulates conditions-problems related to nutrition and describes their impact on health;
- compares the given food selection and nutrient intake with food and nutrition recommendations, describes possible nutritional risks and gives recommendations for improving nutrition.
brief description of the course in Estonian
Loengutes-harjutustundides toimub teoreetiliste teadmiste edastamine, rühmatööd, diskussioonid, ettekande koostamine ja ettekandmine, kirjaliku iseseisva töö teostamine. Seedimise osa käsitletakse põhjalikumalt õppeaines Anatoomia ja füsioloogia.
Käsitletavad teemad:
Toitumisalased mõisted
Toitumisuuringud, toitumise uurimise meetodid
Toitumise ja ainevahetusega enim seotud elundkonnad (vereringe-, lümfi-, hingamis- , närvi-, eritus-, endokriinsüsteem)
Seedimisprotsessi üldiseloomustus
Aine- ja energiavahetus
Energiarikkad toitained. Vesi, alkohol
Mineraalained, vitamiinid, bioaktiivsed ühendid
Eesti riiklikud toitumis- ja toidusoovitused
Toidu märgistus
Toidutalumatus ja toiduallergia, söömishäired, toitumise eripärad, lühiülevaade toitumise ja haiguste vahelistest seostest ning toidu ohutusest
Iseseisvaks tööks on 10-päeva menüü analüüs ja 3-päeva ideaalmenüü koostamine.
Info- ja tööleht tuleb koostada vitamiinist, mineraalainest või bioaktiivsest ühendist.
Praktikumides toimub toidukoguste hindamine, toidu valmistamine, toitumise füsioloogiaga seotud tegevused.
brief description of the course in English
In lectures-exercise classes, theoretical knowledge is provided, group work, discussions, preparation and presentation of a presentation, independent written work are carried out. The digestion part is covered in more detail in the subject Anatomy and Physiology.
Topics covered:
Nutritional concepts
Nutrition research, nutrition research methods
Organs most closely related to nutrition and metabolism (circulatory, lymphatic, respiratory, nervous, excretory, endocrine system)
General nature of the digestive process
Metabolism and energy
Energy-rich nutrients. Water, alcohol
Minerals, vitamins, bioactive compounds
Estonian national nutrition and food recommendations
Food labelling
Food intolerance and food allergy, eating disorders, a brief overview of the relationship between nutrition and diseases, and food safety
The independent work is the analysis of a 10-day menu and the preparation of a 3-day ideal menu.
The information and worksheet must be made on a vitamin, mineral or bioactive compound.
Assessment of food quantities, food preparation, activities related to the physiology of nutrition are carried out in practicals.
type of assessment in Estonian
Vahetestid, eksam, info- ja tööleht, iseseisev töö
type of assessment in English
Tests, exam, information and worksheet, independent work
independent study in Estonian
Iseseisev töö on
1) õppematerjalide lugemine-kuulamine: minimaalselt 2 h nädalas;
2) 10 päeva menüü analüüs ja 3 päeva ideaalmenüü koostamine;
3) info- ja töölehe tegemine vitamiinist, mineraalainest või bioaktiivsest ühendist.
independent study in English
Independent work includes:
1) reading and listening to the materials: minimum 2 hours per week;
2) 10-day menu analysis and 3-day ideal menu preparation;
3) making information and worksheets about vitamins, minerals or bioactive compounds.
study literature
1. Tervise Arengu Instituut. Eesti toitumis- ja liikumissoovitused 2015. Tallinn, 2017
2. Pitsi, T., Salupuu, K. Tervislik toitumine. Rahva raamat, 2018
3. Nienstedt, W. et al. Inimese füsioloogia ja anatoomia. Medicina, 2007
4. Zilmer, M., Karelson, E., Vihalemm, T., Rehema, A., Zilmer, K. Inimorganismi biomolekulid ja nende meditsiiniliselt olulisemad ülesanded. Tartu Ülikool, 2010
study forms and load
daytime study: weekly hours
4.0
session-based study work load (in a semester):
lectures
2.0
lectures
-
practices
1.0
practices
-
exercises
1.0
exercises
-
lecturer in charge
-
LECTURER SYLLABUS INFO
semester of studies
teaching lecturer / unit
language of instruction
Extended syllabus
2024/2025 spring
Tagli Pitsi, LK - Department of Chemistry and Biotechnology
Estonian
    KTO0310 hindamismeetodid ing.pdf 
    Course description in Estonian
    Course description in English