course aims in Estonian
Anda vajalikud teadmised toidutehnika ja tootearenduse eriala põhiaine - toidukeemia - osas: Tutvustada toidukeemia põhialuseid toitainete rühmade näol. Tutvustada toidukeemia põhiprintsiipe toidu töötlemise käigus ehk lahti seletada toiduainetega tehnoloogiliste protsesside käigus toimuvaid muutusi.
course aims in English
To present essential knowledge to Food Engineering and Product Development students about one basic subject - food chemistry: To present the basis of food chemistry in conjunction with nutrients/nutrient groups. To present elemental principles of food chemistry during food processing. To present essential knowledge to Food Engineering and Product Development students about one basic subject - food chemistry:
learning outcomes in the course in Est.
Üliõpilane omab vajalikke teadmisi toidukeemia põhialuste osas: Üliõpilane loetleb toitainete rühmad lähtuvalt energeetilisusest ja toob välja nende põhifunktsioonid.
Üliõpilane toob näiteid põhitoitainete rühmadest ning kirjeldab nende põhiomadusi toiduainete töötlemise seisukohast. Üliõpilane loetleb mikrotoitainete esindajaid ja toob näiteid nende funktsioonidest ja esinemisest. Üliõpilane toob näiteid toidu lisa- ja saasteainete kohta.
learning outcomes in the course in Eng.
Student knows the score in elemental principles of food chemistry: Student names nutrients on the assumption of energy and points out their main functions. Student gives examples about main nutrients and describes their elemental properties according to aspect of food processing. Student names micronutrients and gives examples about their functions and occurrence. Student gives examples about food additives and contaminants.
brief description of the course in Estonian
Toiduainekeemia kui teaduse teke ja koht teiste loodus- ja täppisteaduste seas, toidukeemia ajalugu. Toiduainete keemilise koostise komponendid. Toiduenergiat sisaldavad komponendid: lipiidid, süsivesikud, valgud. Toiduainete mitteenergeetilised komponendid: vesi, aroomiühendid, vitamiinid, antioksüdantsus ja oksüdatiivne stress, mineraalained. Toidu lisaained. Toiduainete saastumine. Toiduainete tekstuur.
brief description of the course in English
Subject’s matter: The beginning of food chemistry as science and the place among other natural and exact sciences, the history of food science. Food chemical components. Energetic components: lipids, carbohydrates, proteins. Non-energetic components of food: water, aroma substances, vitamins, antioxidants, minerals. Food additives. Food contamination. Food texture.
type of assessment in Estonian
Hindamiskriteeriumid: · Kõik tudengid, kes sooritavad kõik kontrolltööd üle 90 punkti, saavad eksamihinde (5) kontrolltööde põhjal. · Kontrolltööd on küsimuste vormis, kus küsimused on jaotatud plokkidesse: 1. osas hinnatakse baasteadmisi ilma milleta ei ole võimalik tööd sooritatuks lugeda. 2. osas on süvendatud küsimused ning 3. osas analüüsivõimet nõudvad küsimused. Küsimused on erineva raskusastmega ja ka sellele vastavalt annavad erinevad punktid (näiteks struktuurvalemid ja võrrandid ning teadmiste seostamine annavad suhteliselt rohkem punkte). · Valed vastused annavad miinuspunktid. · Vajalikud ei ole vaid „eraldiseisvad“ faktiteadmised, vaid ka faktide omavaheline seostamine. Kontrolltöö 1 (KT1) hõlmab teemasid – sissejuhatus, vesi, valgud, lipiidid. Orienteeruv toimumisaeg on 5. nädalal. Kontrolltöö 2 (KT2) hõlmab teemasid – süsivesikud, aroomiühendid, vitamiinid ning antioksüdantsus ja oksüdatiivne stress. Orienteeruv toimumisaeg 10. nädalal. Kontrolltöö 3 (KT3) hõlmab teemasid – mineraalained, lisaained, ja saasteained. Orienteeruv toimumisaeg 16. nädalal.
type of assessment in English
Students have possibility to perform 3 written tests during the semester. Test consists of 20 questions with different difficulty. The highest score is 100 points. The points of tests will be considered in final evaluation with coefficient 0,1. Students, who pass all the tests over 91 points, will be evaluated without the examination. The final step is written examination with 20 questions. Test 1 (KT1) covers topics – introduction, water, proteins, lipids. Time: about week 5. Test 2 (KT2) covers topics – carbohydrates, aroma compounds, vitamins, antioxidants and oxydative stress. Time: about week 10. Test 3 (KT3) covers topics – minerals, food additives, and contamination. Time: about week 16.
independent study in Estonian
a
independent study in English
a
study literature
Õppekirjandus: Belitz, Grosch, Schieberle – Food Chemistry Fennema – Food Chemistry Owusu-Apenten – Introduction to Food Chemistry
study forms and load
daytime study: weekly hours
4.0
session-based study work load (in a semester):