course aims in Estonian
Aine eesmärk on anda teadmisi toiduhügieenist ning enesekontrolli rakendamise põhimõtetest toidu käitlemisel.
course aims in English
The aim of the course is to provide knowledge on food hygiene and food safety based on HACCP principles in food handling.
learning outcomes in the course in Est.
Toiduhügieeni kursuse läbinud üliõpilane:
- teab toiduhügieeni põhimõisteid;
- tunneb mikroorganisme ning nende kasvu ja paljunemist mõjutavaid tegureid ning toiduainete kaudu levivaid haigusi;
- mõistab füüsikalisi ja keemilisi ning mikrobioloogilisi ohtusid ja oskab neid vältida;
- tunneb toidu säilitamise viise ja tingimusi ning enesekontrolli põhimõtteid;
- oskab käsitleda õigusakte;
- oskab planeerida puhastust ja desinfitseerimist;
- oskab kinni pidada isikliku hügieeni nõuetest.
learning outcomes in the course in Eng.
Upon successful completion of the course in Food Hygiene, the student:
- knows basic concepts of food hygiene;
- has knowledge of microorganisms and factors affecting their growth and reproduction, as well as foodborne diseases;
- understands and avoids physical, chemical and microbiological hazards;
- knows the basics of food storage and the principles of food safety system;
- is able to navigate in legislation;
- is able to plan cleaning and sanitation;
- is able to follow personal hygiene requirements.
brief description of the course in Estonian
Toiduohutuse mõiste. Keemilised riskitegurid toiduohutuse tagamisel. Füüsikalised ohud ja nende peamised allikad. Ohtude analüüs ja riski hindamine. HACCP põhimõtted. Toiduhügieeni üldpõhimõtted. Toidu mikrobioloogiline saastumine. Toidu kaudu levivad haigused, toidumürgistused ja toiduinfektsioonid. Toidu säilitamise viisid ja tingimused. Töötajate isikliku hügieeni nõuded toidu käitlemisel. Üldsätted puhastamiseks, desinfitseerimiseks, kahjurtõrjeks.
Kursuse lõpus antakse tunnistus aine läbimise kohta.
brief description of the course in English
The concept of food safety. Chemical risk factors for food safety. Physical hazards and their main sources. Hazard analysis and risk assessment. HACCP Principles. General principles of food hygiene. Microbiological contamination of food. Food borne diseases, food poisoning and food infections. Ways and conditions for preserving food. Personal hygiene requirements for workers when handling food. General provisions for cleaning, disinfecting, pest control.
At the end of the course, a certificate of passing the course will be given.
type of assessment in Estonian
-
type of assessment in English
-
independent study in Estonian
-
independent study in English
-
study forms and load
daytime study: weekly hours
2.0
session-based study work load (in a semester):