course aims in Estonian
Aine eesmärk on õppida rakendama külmutamise tehnoloogilisi protsesse ja tehnikat toiduainete külmtöötlemisel ja säilitamisel.
course aims in English
The aim of the course is to learn to apply technological processes and equipment for freezing and cold processing of food.
learning outcomes in the course in Est.
Õppeaine läbinud üliõpilane:
- rakendab külmtöötlemise ja säilitamise tehnikat:
- kiirkülmutid (kamber-, tunnel-, konveier-, spiraal-, plaat-, rootorkiirkülmutid jms): töö põhimõtted, ekspluatatsiooni-, hooldus- ja ohutusjuhendid, häired ja nende kõrvaldamise meetodid;
- jäägeneraatorid: töö põhimõtted, ekspluatatsiooni-, hooldus- ja ohutusjuhendeid; häired ja nende kõrvaldamise meetodid;
- rakendab külmtöötlemise ja säilitamise tehnika võimalusi kestlikest regulatsioonidest ja eetilistest põhimõtetest lähtuvalt;
- analüüsib erinevaid külmtöötlemise tehnoloogiaid ja valib sobivaima ning kestlikuma meetodi toote töötlemiseks;
- rakendab enesejuhtimist, kriitilist ja loovat mõtlemist lahenduste leidmiseks ning sotsiaalsete olukordade lahendamise töövõtteid.
learning outcomes in the course in Eng.
After completing this course, the student:
- applies cold processing and storage equipment:
- shock freezers (chamber, tunnel, conveyor, spiral, plate, rotary shock freezers, etc.): working principles, instructions for operation, maintenance and safety, faults and their elimination methods;
- ice generators: working principles, instructions for operation, maintenance and safety; faults and their elimination methods;
- applies the possibilities of cold processing and storage techniques based on sustainable regulations and ethical principles;
- analyzes different cold processing technologies and chooses the most suitable and sustainable method for processing the product;
- applies self-management, critical and creative thinking for finding solutions, as well as social situation problem-solving skills.
brief description of the course in Estonian
Toidu külmtöötlemise ja säilitamise tehnika ning tehnoloogilised protsessid. Toidu omadused ja toiduga toimuvad muutused külmtöötlemisel. Regulatsioonid ja standardid külmtöötlemisel.
Kursusel kasutatakse õpitegevusi, mis põhinevad päriselu juhtumitele. Õpitegevused saavad alguse kontakttunnist, töö nendega jätkub iseseisvalt, paaris või tiimis ning lõppevad kontakttunnis aruteluga, aruandega, projektiga või ettekandega.
brief description of the course in English
The technology and technological processes of food freezing and cold storage. Properties of food and changes occurring in food during cold processing. Regulations and standards related to cold processing.
Learning activities in the course are based on real-life cases. These activities begin in a contact session, continue independently, in pairs, or in teams, and conclude in a contact session with discussions, reports, projects, or presentations.
type of assessment in Estonian
.
type of assessment in English
.
independent study in Estonian
.
independent study in English
.
study literature
Õppejõud viitab Moodle'i kursusel materjalidele ja tutvustab neid.
study forms and load
daytime study: weekly hours
4.0
session-based study work load (in a semester):